Standaarden internationaal

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Standaardisatie is bij uitstek een internationale aangelegenheid. Veel standaarden worden door internationale organisaties gemaakt en beheerd. Gegevensuitwisseling houdt immers niet op bij de grens. Veel bedrijven die gegevens met de overheid uitwisselen zijn internationaal actief. Elk land heeft echter een eigen beleid op het gebied van standaardisatie. Om gegevensuitwisseling goed te laten verlopen, tussen landen en met bedrijven en burgers, moeten de verschillende belanghebbenden hun beleid op elkaar afstemmen.

Internationale taak Forum Standaardisatie[bewerken]

Volgens het instellingsbesluit heeft het Forum Standaardisatie ook een internationale taak. Forum Standaardisatie volgt Europese en internationale standaardisatieontwikkelingen die impact kunnen hebben voor de Nederlandse digitale overheid. Daarbij gaat het om zowel inhoudelijke aspecten (Europese en internationale standaarden) als governance-aspecten (zoals de Europese standaardisatiestrategie en de relatie tussen Europese en internationale standaardisatie-organisaties).

Het Forum Standaardisatie participeert in Europese initiatieven zoals het Multi-Stakeholder Platform on ICT Standardisation (MSP) en Interoperability Solutions for Public Administrations (ISA). Forum Standaardisatie is één van de bijdragers aan het Europese Rolling Plan on ICT Standardisation.

In de digitale overheid heeft Forum Standaardisatie een adviserende en status gevende rol. Forum Standaardisatie ontwikkelt geen standaarden en is daarom niet betrokken bij het Comité Européen de Normalisation (CEN), het World Wide Web Consortium (W3C) en International Organization for Standardization (ISO). Die rol ligt in Nederland bij het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN). Forum Standaardisatie heeft wel nauwe contacten met al deze organisaties.

Meer informatie over de Europese en internationale taken van het Forum Standaardisatie op de website van het Forum.

Multi-stakeholder platform (MSP)[bewerken]

Het MSP, voluit European Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation, is een adviesraad die bestaat uit nationale en EU-autoriteiten op het gebied van standaardisatie, Europese en internationale standaardisaties, en van de industrie, midden- en kleinbedrijf en consumenten. Vier keer per jaar adviseren zij over huidig en toekomstig EU-beleid over ICT-standaardisatie, wereldwijd ontwikkelde standaarden en technische specificaties, en de samenwerking tussen de diverse organen die gaan over standaardisatie.

Het European Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation (MSP) adviseert de Europese Commissie over alle ICT-standaardisatie. Het Forum Standaardisatie en minEZK nemen namens de Nederlandse overheid deel aan het MSP.

Het MSP actualiseert jaarlijks het Rolling Plan on ICT Standardisation, een document dat een overzicht van Europese en internationale standaardisatieactiviteiten op verschillende domeinen zoals cybersecurity, AI, e-factureren, e-privacy en smart cities.

Het MSP beheert voor de Europese Commissie een lijst internationale standaarden die in Europese aanbestedingen uitgevraagd mogen worden omdat er geen Europees equivalent beschikbaar is. Voor het identificeren van standaarden voor deze lijst gebruikt het MSP de Common Assessment Method for Standards and Specifications (CAMSS).

De laatste jaren heeft de Europese Commissie echter de identificatie van nieuwe standaarden voor deze lijst stopgezet. In het licht van de geopolitieke ontwikkelingen lijkt de Commissie van de lijst af te willen en agressiever in te zetten op Europese standaardisatie.