Uitwisseling berichten onweerlegbaar

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
"Relatie Afgeleid principe 40, realiseert Basisprincipe 9"
Katern Beveiliging stelt voor dit principe te vervangen door het principe Onweerlegbaarheid (principe). Zie ook Principes voor beveiliging.
 
Afgeleid principe.png
Afgeleide principes zijn principes die volgen uit de NORA-basisprincipes en die een verdere concretisering van die basisprincipes beogen.

Eigenschappen

IDAP40
StellingDe berichtenuitwisseling is onweerlegbaar
RationaleBij diensten met rechtsconsequenties is onweerlegbaarheidBegrip dat gebruikt wordt bij elektronische berichtuitwisseling en dat inhoudt dat de zender van een bericht niet kan ontkennen een bepaald bericht te hebben verstuurd en dat de ontvanger van een bericht niet kan ontkennen het bericht van de zender in de oorspronkelijke staat te hebben ontvangen. van groot belang. Onweerlegbaarheid houdt in dat de afzender of ontvanger van een bericht niet kunnen ontkennen het bericht respectievelijk verstuurd, dan wel ontvangen te hebben. Hiervoor is wederzijdse authenticatieHet aantonen dat degene die zich identificeert ook daadwerkelijk degene is die zich als zodanig voorgeeft: ben je het ook echt? Authenticatie noemt men ook wel verificatie van de identiteit. en controle op de integriteit van het bericht nodig.
Implicaties
  • Er is vastgesteld welke berichten onweerlegbaar moeten zijn.
  • Bij deze berichten is geborgd dat het ontvangen bericht afkomstig is van de afzender en dat de inhoud niet door derden is beïnvloed.
VoorbeeldenHet aangetekend versturen van een brief is een manier om onweerlegbaarheidBegrip dat gebruikt wordt bij elektronische berichtuitwisseling en dat inhoudt dat de zender van een bericht niet kan ontkennen een bepaald bericht te hebben verstuurd en dat de ontvanger van een bericht niet kan ontkennen het bericht van de zender in de oorspronkelijke staat te hebben ontvangen. te borgen.
ClusterBetrouwbaarheid
ArchitectuurlaagInformatiearchitectuur
ArchitectuurdomeinInformatieuitwisseling
ToepassingsgebiedGeneriek

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Uitwisseling berichten onweerlegbaarHeeft bron
Uitwisseling berichten onweerlegbaarRealiseert

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
PKIoverheid (Voorziening)RealiseertUitwisseling berichten onweerlegbaar
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen