NORA online: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(ketensturing teaser)
(toegankelijker hoofdpagina)
Regel 1: Regel 1:
{{uitgelicht|Op dinsdag 10 september 2013 is tijdens een ICTU café het dossier [[ketensturing|Ketens de baas]] gepresenteerd. U kunt het [[ketensturing|hier online bekijken en downloaden]].
{{uitgelicht|'''Nieuws:''' [[NORA marktpartijen/2013-12-11|NORA bijeenkomst met Marktpartijen]] heeft op 11-12-2013 plaatsgevonden. }}
}}
==Waarom u NORA toepast==
NORA is in 2009 door het kabinet vastgesteld als norm voor de Nederlandse overheid. NORA biedt principes, definities en modellen voor het ontwerp en de inrichting van de informatievoorziening van de overheid en de dienstverlening aan burgers en bedrijven. Het is een instrument dat door architecten, projectleiders en managers kan worden [[gebruiken NORA|benut]] bij het verbeteren van de dienstverlening en het vermogen tot samenwerking van hun organisatie<ref>[[gebruiken NORA]]</ref>.
De Nederlandse Overheid ReferentieArchitectuur helpt bij inrichting van informatievoorziening. Met deze organisatie-architectuur worden managers, projectleiders en architecten geholpen op in hun tactische en strategische beheer. Door gebruik van dezelfde [[Principes|uitgangspunten]] en hergebruik van oplossingen uit NORA, kunnen organisaties beter op elkaar aansluiten en hun dienstverlening verbeteren. NORA is in 2009 door het kabinet vastgesteld als norm voor de Nederlandse overheid en wordt [[NORA gebruikersraad|afgestemd]] met gebruikers uit alle bestuurslagen.


Deze wiki ondersteunt het [[help:lezen|gebruik]], [[Beheerproces NORA|beheer]] en [[Planning voor 2012|doorontwikkeling]] van [[NORA]] (zie ook: [[NORA|NORA in het kort]]).
Lees meer over: [[NORA gebruiken|toepassen van NORA]]


Alle inhoud van NORA, zowel vastgesteld als in concept, is hierin openbaar (zie: [[Versiebeheer NORA]]. Gebruikers van NORA kunnen de inhoud op verschillende manieren [[help:lezen|benaderen]]<ref>[[help:lezen|Hulppagina bij benaderen content uit de wiki]]</ref>. Nota bene: een deel van NORA is nog alleen ontsloten in (PDF) [[documenten]]. Na registratie op de wiki kunnen gebruikers gericht (per pagina) [[reageren]] met suggesties voor verbetering, of vragen over de toepassing. Ook kunnen zij oplossingen uit hun eigen praktijk toevoegen om deze ervaringen te delen met andere overheidsorganisaties<ref>[[reageren]]</ref>.  
==Waarmee NORA u helpt==
NORA biedt informatie over verschillende [[onderwerpen]], bijvoorbeeld toepasbaar bij projecten rond [[zaakgericht werken]] of [[Katern Verbinden|verbinden met andere organisaties/overheidsdiensten]]. Ook voor vraagstukken als [[beveiliging]] en [[semantiek|beschrijven van gegevens]] kan NORA een ingang zijn. Deze inhoud is in [[NORA online]] ontsloten middels het [[NORA kennismodel]]. Zo zijn de [[principes]], [[bouwstenen]], [[standaarden]] en meer, uniform beschreven en op meerdere manieren raadpleegbaar.


Op korte termijn zal de inhoud van deze wiki [[Semantisch web van architectuurwiki's|verbonden worden met de inhoud van andere referentiearchitecturen]]. Dit stelt gebruikers in staat om sneller relaties in kaart te brengen tussen de inhoud van de verschillende referentiearchitecturen. Dit is handig wanneer gebruikers deelnemen in domeinoverstijgende projecten<ref>[[Semantisch web van architectuurwiki's]]</ref>.
[[Onderwerpen|Zie onderwerpen in NORA]]


Meer over de uitbreiding naar nieuwe [[katernen]] en andere ontwikkeling vindt u bij '[[Planning]]'. De ervaring en inbreng van marktpartijen wordt meegenomen in deze ontwikkeling<ref>[[Leveranciers|Marktpartijen]]</ref>.
==Beheer van NORA==
Expertteams schrijven voor NORA, antwoorden op actuele vraagstukken van overheden. Aansturing en goedkeuring gebeurt door de NORA gebruikersraad waarin architecten en managers van verschillende overheden plaatsnemen, en de Architectuur Board met bestuurders van de verschillende overheidslagen. Via deze wiki, [[NORA Online]], kan iedereen de [[planning|voortgang volgen]] en er op [[reageren]].


==Direct naar==
Lees meer over: [[NORA beheer|Beheer van NORA]]
<references />

Versie van 15 jan 2014 18:01

Nieuws: NORA bijeenkomst met Marktpartijen heeft op 11-12-2013 plaatsgevonden.

Waarom u NORA toepast[bewerken]

De Nederlandse Overheid ReferentieArchitectuur helpt bij inrichting van informatievoorziening. Met deze organisatie-architectuur worden managers, projectleiders en architecten geholpen op in hun tactische en strategische beheer. Door gebruik van dezelfde uitgangspunten en hergebruik van oplossingen uit NORA, kunnen organisaties beter op elkaar aansluiten en hun dienstverlening verbeteren. NORA is in 2009 door het kabinet vastgesteld als norm voor de Nederlandse overheid en wordt afgestemd met gebruikers uit alle bestuurslagen.

Lees meer over: toepassen van NORA

Waarmee NORA u helpt[bewerken]

NORA biedt informatie over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld toepasbaar bij projecten rond zaakgericht werken of verbinden met andere organisaties/overheidsdiensten. Ook voor vraagstukken als beveiliging en beschrijven van gegevens kan NORA een ingang zijn. Deze inhoud is in NORA online ontsloten middels het NORA kennismodel. Zo zijn de principes, bouwstenen, standaarden en meer, uniform beschreven en op meerdere manieren raadpleegbaar.

Zie onderwerpen in NORA

Beheer van NORA[bewerken]

Expertteams schrijven voor NORA, antwoorden op actuele vraagstukken van overheden. Aansturing en goedkeuring gebeurt door de NORA gebruikersraad waarin architecten en managers van verschillende overheden plaatsnemen, en de Architectuur Board met bestuurders van de verschillende overheidslagen. Via deze wiki, NORA Online, kan iedereen de voortgang volgen en er op reageren.

Lees meer over: Beheer van NORA