Community Meeting 03-11-2016

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Software voor data op het web community op donderdag 3 november 2016, 13:30-15:30, locatie: CGI, Rotterdam. .

Start Software voor data op het web community


Op 3 november vond de aftrap plaats voor de 'Software voor data op het web community' plaats Aanwezig: Gerald Groot Roessink (DUO) Jan Willem van Veen (DUO), Lars Wortel (Capgemini), Wessel Schollmeijer (Ordina), John van Echtelt (CGI), Ali Khalili (VU), Roel Stap (Alliander), Wouter Beek (VU/Triply), Marco Brattinga (Ordina), Eric Brouwer (ICTU), Arjen Santema (Kadaster)

Eric Brouwer start met een korte presentatie (PDF, 1.015 kB) over het belang van Linked data en semantiek voor een duurzame data infrastructuur voor onder andere de overheid. Arjen Santema laat aan de hand van een voorbeeld zien hoe data in verschillende sectoren kan worden verbonden met Linked data en semantiek. In deze community willen we de praktische hulpmiddelen, c.q. software om deze verbindingen mogelijk te maken en met deze verbonden data te kunnen werken, met elkaar delen, in een open community, met overheid, uitvoeringsorganisaties, wetenschap en bedrijfsleven.

Vervolgens worden de conceptpagina’s van de community op Noraonline doorgenomen. Daarbij worden de volgende zaken opgemerkt:

  • Bij contactpersonen is nu een link opgenomen naar een mailadres. Jan Willem van Veen stelt voor gebruik te maken van bestaande netwerken en, conform Linked data principes, te werken met uri’s. Deze kunnen verwijzen naar de samenwerkingsruimte van het Platform Linked Data Nederland (PLDN) op http://www.pilod.nl/wiki/Vind_experts_en_expertise. Dit is aangepast voor degenen die een profiel hebben op pldn.nl
  • Een roadmap voor de community en de componenten die vanuit de community worden beheerd moet nog worden uitgewerkt.
  • Op dit moment zijn voor alle ingebrachte componenten ‘chief committers’ genoemd. Marco Brattinga geeft aan dat het ook van belang is dat componenten worden ‘geadopteerd’ door minimaal een ‘leverancier’ die een SLA kan aanbieden voor het inzetten van die component door een ‘gebruiker’.
    • Ordina wil dit doen voor het LDT, Triply voor YASGUI. Arjen Santema zal de adoptie-organisaties toevoegen aan de software lijst.
    • N.B. We zijn een open community. We moedigen alle potentiële marktpartijen aan om diensten te ontwikkelen op de software componenten van de community, c.q. een component (mede) te adopteren.
    • Dergelijke beheermodellen moeten worden uitgewerkt.
  • Noraonline is ons algemene publicatieplatform. De softwarecomponenten zelf, inclusief een toelichting hoe deze te gebruiken, staan op github. Yasgui en LD-R hebben ook een eigen pagina op het www. Voor gebruikers en leveranciers is behoefte aan een samenwerkingsruimte waarin best practices voor toepassingen kunnen worden uitgewisseld.
  • Als concrete omgeving voor test-, acceptatie- en demodoeleinden is op dit moment nog de Almere server van het PLDN beschikbaar.