Thesaurus Zorg en Welzijn

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen



Eigenschappen

WerkingsgebiedZorg, Gezondheidszorg, Welzijn
BeschrijvingMeer dan 50.000 termen op het gebied van zorg en welzijn, zowel vaktaal als de taal van de burger, voor metadatering in informatiesystemen zoals systemen voor cms of dms, voor verbetering van de prestaties van zoekmachines door het meenemen van synoniemen in de zoekvraag en voor vastlegging van de betekenissen. Met hiërarchische relaties, synoniemen, zie ook-relaties en definities. Bestrijkt onder meer gezondheidszorg (ook ziektetermen), gehandicaptenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg, sociale zekerheid, onderwijs, welzijn.
OrganisatieNictiz
Externe verwijzinghttp://www.thesauruszorgenwelzijn.nl/
ContactpersoonRaffaela Vlot, tzw@nictiz.nl
Laag binnen vijflaagsmodel3

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Thesaurus Zorg en WelzijnIs relevant binnen

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Geografische Thesaurus Zorg en Welzijn (Gegevenswoordenboek)Is gerelateerd aanThesaurus Zorg en Welzijn

De Thesaurus Zorg en Welzijn van Nictiz bevat meer dan 50.000 termen op het gebied van zorg en welzijn, in zowel vaktaal als de taal van de burger, voor metadatering in informatiesystemen, zoals systemen voor content- of document-managementsystemen, voor verbetering van de prestaties van zoekmachines door het meenemen van synoniemen in de zoekvraag en voor vastlegging van betekenissen (woordenboekfunctie). De thesaurus bevat hiërarchische relaties, synoniemen, zie ook-relaties en definities.

Wanneer we proberen de de Thesaurus Zorg en Welzijn te analyseren met behulp van het metamodel van het MIM, ontstaat het volgende beeld:

op de afbeelding is te zien dat Thesaurus Zorg en Welzijn bestaat uit het onderdeel 'Begrippen' met SKOKS-relaties en op de achtergrond zijn de onderdelen van het MIM te zien. In MIM-termen is het onderdeel Begrippen van Thesaurus Zorg en Welzijn dus een voorbeeld van een Begrippenmodel

De Thesaurus Zorg en Welzijn is geordend met behulp van ‘SKOS-achtige’ relaties (breder, smaller, verwant) en is daarmee in MIM-termen een voorbeeld van een begrippenmodel.