Metagegevens Duurzame Toegankelijkheid

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Metagegevens – ook wel metadata genoemd – hebben vanuit het oogpunt van Duurzame Toegankelijkheid als doel om de vindbaarheid en bruikbaarheid van overheidsinformatie te verhogen. Daarnaast is in de NORA het begrip Metagegevens in bredere zin vastgesteld.

Wat zijn metagegevens?[bewerken]

De NORA-definitie is: Gegevens die context, inhoud, structuur en vorm van informatie en het beheer ervan door de tijd heen beschrijven. Metagegevens zijn dus gegevens over gegevens (of: informatie over informatie). In de praktijk worden metagegevens gestructureerd opgeslagen in combinatie met concrete afgebakende eenheden van informatie waarover zij informatie bevatten. Metagegevens vormen een belangrijk onderdeel van het aandachtsgebied Informatiebeheer.

Waarom zijn metagegevens belangrijk?[bewerken]

Voor een overheidsorganisatie is de omgang met en het beheer van informatie niet zonder uitdagingen. Een doordachte, passende en consistente manier van toepassing van metagegevens geldt daarbij zonder uitzondering als voorwaarde voor succes. Algemeen gesproken kan worden gesteld dat metagegevens onmisbaar zijn bij het realiseren van de voor de overheid geldende doelstellingen voor wat betreft betrouwbaarheid, toegankelijkheid, vindbaarheid, volledigheid, vertrouwelijkheid, informatiebeveiliging, interoperabiliteit, transparantie en authenticiteit. Dat inzicht heeft er toe geleid dat de overheid eisen stelt aan het gebruik van metagegevens en met standaarden streeft naar uniformiteit in het gebruik van de soort metagegevens.

Normen voor metagegevens[bewerken]

Er zijn meerdere normen en standaarden voor metagegevens in omloop, die bijdragen aan duurzame toegankelijkheid. De belangrijkste standaard die specifiek is gericht op DUTO is MDTO (Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie), die in juli 2021 is vastgesteld.

Nuttige links[bewerken]