Welke dochter is voor mij van toepassing?: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(link naar domeinen in caveat)
(verwijzing naar domeinen toegevoegd inclusief imagemap)
Regel 7: Regel 7:
Heb je te maken met één of twee andere organisaties vraag dan ook naar hun architectuurrichtlijnen. Is de samenwerking breder of verwachten jullie later andere partijen aan te sluiten, dan is het al snel de moeite waard om te kijken of er al een bredere architectuur is waar je op mee kunt liften. NORA wil voorbeelden van organisatiearchitecturen verzamelen als voorbeelden, heb je er een liggen die publiek gemaakt mag worden stuur hem dan naar [mailto:nora@ictu.nl nora@ictu.nl]].
Heb je te maken met één of twee andere organisaties vraag dan ook naar hun architectuurrichtlijnen. Is de samenwerking breder of verwachten jullie later andere partijen aan te sluiten, dan is het al snel de moeite waard om te kijken of er al een bredere architectuur is waar je op mee kunt liften. NORA wil voorbeelden van organisatiearchitecturen verzamelen als voorbeelden, heb je er een liggen die publiek gemaakt mag worden stuur hem dan naar [mailto:nora@ictu.nl nora@ictu.nl]].
   
   
==Binnen welk domein of keten valt je project?==
<imagemap>
  Op termijn willen we naar een consistente indeling in [[Domeinen]] waar architecturen op van toepassing zijn. Die is echter nog niet gereed.
Image:Vlakken en domeinen 2.jpg|thumb|525px|right|Klik op een domein om naar de domeinview te gaan|alt=Doorklikbare afbeelding met links naar alle domeinen (dezelfde links staan ook apart naast de afbeelding)
Organisaties binnen een bepaald beleidsdomein hebben vaak met elkaar te maken. Om digitale samenwerking mogelijk en makkelijk te maken zijn er specifieke afspraken gemaakt in domeinen en ketens:
rect 997 64 1368 220 [[Domein Belastingen]]
* De Sector '''Onderwijs''' heeft een eigen referentiearchitectuur [[ROSA (Referentie Onderwijs Sector Architectuur)|ROSA]]. Binnen de sector zijn er meer concrete afspraken voor de domeinen Hoger Onderwijs ([[HORA (Hoger Onderwijs Referentie Architectuur)|HORA]]) en MBO ([[Triple A]]). Bovendien is er een [[Referentiearchitectuur educatieve contentketen|Referentiearchitectuur voor de Educatieve Contentketen]].
rect 587 98 962 249 [[Domein Bouwen wonen en leefomgeving]]
* Onder '''Veiligheid en Justitie''' valt de [[VeRa (Veiligheidsregios Referentie Architectuur)]], voor de Strafrechtketen de [[Standaarden informatievoorziening strafrechtsketen]] en voor de Vreemdelingenketen de [[Architectuur Vreemdelingenketen]].
rect 402 277 775 426 [[Domein Cultuur sport en vrije tijd]]
* Voor de '''Jeugdketens''' is er de [[Referentiearchitectuur Jeugdketens]].
rect 340 456 771 608 [[Domein Defensie]]
* De '''Inspectiediensten''' hebben de [[MARTHE (Model Architectuur RijksToezichts- en HandhavingsEenheden)]]
rect 259 629 630 780 [[Domein Economie en ondernemen]]
* Op het gebied van '''Huisvesting''' kennen we de voor Corporaties de [[CORA (COrporatie Referentie Architectuur)]] met op het gebied van informatie-uitwisseling (berichtenverkeer) de [[VERA (Volkshuisvesting Referentie Architectuur)]].
rect 138 801 510 951 [[Domein Familie jeugd en gezin]]
* De '''Keten Werk en Inkomen''' kent de [[KarWeI (Ketenarchitectuur Werk en Inkomen)|KarWeI]].
rect 34 972 403 1123 [[Domein Financiën]]
* In de sector ''' Zorg''' kennen we de [[AORTA (Landelijke infrastructuur voor berichtuitwisseling in de zorg)|AORTA)]] voor de berichtenuitwisseling, De [[LIDA (Langdurige-zorg InformatieDomeinArchitectuur)|LIDA]] voor Langdurige Zorg en de [[PURA (Publieke gezondheid Referentie Architectuur)|PURA]] voor het domein de Publieke Gezondheid.
rect 28 1154 397 1304 [[Domein Immigratie integratie en inburgering]]
* Voor '''Archivering''' geldt de [[TARA (Toegankelijke Archieven Referentie Architectuur)]], maar kijk ook even bij het thema [[Digitale Duurzaamheid]] en/of het [[Normenkader Duurzame Toegankelijkheid]].
rect 225 1324 595 1474 [[Domein Landbouw natuur en voedsel]]
rect 625 1279 996 1430 [[Domein Milieu ruimte en water]]
rect 814 1453 1183 1604 [[Domein Onderwijs en wetenschap]]
rect 1008 1634 1376 1784 [[Domein Openbare orde en veiligheid]]
rect 1220 1448 1591 1597 [[Domein Overheid bestuur en koninkrijk]]
rect 1290 1267 1662 1417 [[Domein Internationale- en ontwikkelingssamenwerking]]
rect 1330 1080 1699 1232 [[Domein Rechtspraak]]
rect 1257 899 1624 1050 [[Domein Reizen wonen en werken in het buitenland]]
rect 1435 726 1804 875 [[Domein Gezondheid en zorg]]
rect 1399 543 1772 692 [[Domein Subsidies uitkeringen en toeslagen]]
rect 1485 364 1853 516 [[Domein Verkeer en vervoer]]
rect 1397 178 1766 330 [[Domein Werk en loopbaan]]
default [[Domein Generiek|Domein Generiek]]
desc none
</imagemap>
==Binnen welk domein valt je project?==
Organisaties binnen een bepaald beleidsdomein hebben vaak met elkaar te maken. Om digitale samenwerking mogelijk en makkelijk te maken zijn er specifieke afspraken gemaakt in domeinen en ketens. NORA hanteert een indeling in 20 specifieke [[Domeinen]] plus het [[Domein Generiek]], waarbinnen je afspraken vindt die de domeinen overstijgen, zoals over [[Duurzame Toegankelijkheid]] en [[Beveiliging]].  
 


==Met welke bestuurslaag/lagen heeft je project te maken?==  
==Met welke bestuurslaag/lagen heeft je project te maken?==  

Versie van 1 mrt 2016 19:19

Als projectleider, architect, bestuurder of ontwikkelaar binnen een ICT-project is het noodzakelijk om snel te weten met welke bestaande afspraken je rekening moet houden. Op het gebied van architectuur zijn deze afspraken vastgelegd op nationaal niveau (NORA), per bestuurslaag en in bepaalde domeinen of ketens.

NORA helpt je graag om te bepalen welke architecturen in de NORA familie relevant zijn voor jouw project. Beantwoord de onderstaande vragen voor jezelf om uit te komen bij één of meerdere architecturen. Neem als je twijfelt gerust contact op met nora@ictu.nl.

Gaat de impact van je project verder dan je eigen organisatie?[bewerken]

Begin altijd met het opvragen van de architectuur van de organisatie waar je binnen werkt (enterprisearchitectuur en concrete richtlijnen). Heb je te maken met één of twee andere organisaties vraag dan ook naar hun architectuurrichtlijnen. Is de samenwerking breder of verwachten jullie later andere partijen aan te sluiten, dan is het al snel de moeite waard om te kijken of er al een bredere architectuur is waar je op mee kunt liften. NORA wil voorbeelden van organisatiearchitecturen verzamelen als voorbeelden, heb je er een liggen die publiek gemaakt mag worden stuur hem dan naar nora@ictu.nl].

Doorklikbare afbeelding met links naar alle domeinen (dezelfde links staan ook apart naast de afbeelding)Domein BelastingenDomein Bouwen wonen en leefomgevingDomein Cultuur sport en vrije tijdDomein DefensieDomein Economie en ondernemenDomein Familie jeugd en gezinDomein FinanciënDomein Immigratie integratie en inburgeringDomein Landbouw natuur en voedselDomein Milieu ruimte en waterDomein Onderwijs en wetenschapDomein Openbare orde en veiligheidDomein Overheid bestuur en koninkrijkDomein Internationale- en ontwikkelingssamenwerkingDomein RechtspraakDomein Reizen wonen en werken in het buitenlandDomein Gezondheid en zorgDomein Subsidies uitkeringen en toeslagenDomein Verkeer en vervoerDomein Werk en loopbaan
Klik op een domein om naar de domeinview te gaan

Binnen welk domein valt je project?[bewerken]

Organisaties binnen een bepaald beleidsdomein hebben vaak met elkaar te maken. Om digitale samenwerking mogelijk en makkelijk te maken zijn er specifieke afspraken gemaakt in domeinen en ketens. NORA hanteert een indeling in 20 specifieke Domeinen plus het Domein Generiek, waarbinnen je afspraken vindt die de domeinen overstijgen, zoals over Duurzame Toegankelijkheid en Beveiliging.


Met welke bestuurslaag/lagen heeft je project te maken?[bewerken]

Ga je informatie uitwisselen met of aanleveren aan een onderdeel van het Rijk, met een gemeente, provincie, waterschap of met meerdere daarvan? De vier besturen hebben hun eigen architecturen:

Is je project internationaal / grensoverschrijdend?[bewerken]

Europa is op het moment bezig met de European Interoperability Reference Architecture (EIRA), die bedoeld is voor grensoverschrijdende projecten. Deze kan relevant worden voor je project. Kijk ook even bij Architectuur internationaal wat er nog meer voor onderwerpen van invloed kunnen zijn.

Geen specifieke architectuur? Dan de NORA zelf[bewerken]

Kun je geen specifieke dochterarchitectuur vinden die van toepassing is voor je project, dan is de NORA zelf richtinggevend. Heb je moeite om uit te vinden wat voor jou relevant is neem dan even contact op met NORA Beheer nora@ictu.nl of neem contact op met een contactpersoon van een thema dat raakt aan je project (Thema's).