Gegevensmanagement: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(opm. L verwerkt)
(links gecheckt en aangevuld, lege voorbeelden weg)
Regel 12: Regel 12:
|Direct aan de slag=Begrippen en kaders
|Direct aan de slag=Begrippen en kaders
|Links direct aan de slag=: → [[Gegevensmanagement (Begrip)|Begrip gegevensmanagement]]
|Links direct aan de slag=: → [[Gegevensmanagement (Begrip)|Begrip gegevensmanagement]]
: →  
: → [http://www.gemmaonline.nl/index.php/Thema_Gegevensmanagement Thema Gegevensmanagement in GEMMA]
|Samen leren en zoeken=Er zijn diverse overheidsorganisaties die al bezig zijn met dit onderwerp. U kunt van hun ervaringen leren en direct deelnemen aan de lopende discussies.
|Samen leren en zoeken=Een aantal gemeenten hebben hun eigen ervaringen gebundeld en samen met KING / GEMMA een tweetal katernen geschreven over gegevensmanagement. We zoeken nog voorbeelden uit andere organisatietypes.
|Links samen leren en zoeken=: → Organisatie X [mailto:contactpersoon@organisatie.nl contactpersoon@organisatie.nl]
|Links samen leren en zoeken=: → [http://www.gemmaonline.nl/index.php/Katern_GEMMA_Strategisch_Gegevensmanagement strategisch katern gegevensmanagement]
: → Voorbeeld X [https://www.nuttigvoorbeeld,nl nuttig voorbeeld]
: → [http://www.gemmaonline.nl/index.php/Katern_GEMMA_Tactisch_Gegevensmanagement tactisch katern gegevensmanagement]
|Links meer informatie=: → [https://www.externelink.nl naam link]
|Links meer informatie=:
: → [https://www.externelink.nl naam link]
: → [http://www.digital.nl/nieuws/20130417-handreiking-gegevensmanagement-definitief Handreiking gegevensmanagement Operatie NUP (2013)]
|Meer informatie=Nuttige links
|Meer informatie=Oudere documenten
|Expertgroep=naam community
|Expertgroep tekst=Dit thema wordt beheerd door een gemeentelijke werkgroep gegevensmanagement, die uit kan groeien tot een bredere community voor de gehele publieke sector.
|Expertgroep tekst=Dit thema wordt beheerd door experts uit overheid en marktpartijen:
|Contactpersoon=Wim Stolk
|Contactpersoon=Wim Stolk
|Contactgegevens=[mailto:info@stolkinformatiemanagement.nl info@stolkinformatiemanagement.nl]
|Contactgegevens=[mailto:info@stolkinformatiemanagement.nl info@stolkinformatiemanagement.nl]
|Heeft beheerder=KING
|Heeft beheerder=KING
}}
}}

Versie van 6 apr 2017 17:08

Dit is het eerste prototype van dit thema. De komende maanden willen we de oorspronkelijke GEMMA-katern waar nodig omwerken voor algemeen gebruik in de publieke sector en rechtstreeks in de wiki's van NORA en GEMMA (Gemeentelijke ModelArchitectuur) verwerken. Wie mee wil denken of bij het lezen van de pdf's opmerkingen heeft die ons kunnen helpen vragen we om even contact op te nemen.


Logo van het subthema gegevensmanagement,de tekst Gegevensmanagement met een serie nulletjes en eentjes die op verschillende manieren zijn gegroepeerd en gearceerd. Plus in de onderhoek het logo van Data op het web, een spinneweb met nulletjes en eentjes er in en de tekst Data op het web.
Gegevensmanagement is onderdeel van het thema Data op het web.

Gegevensmanagement is het geheel van activiteiten om in een organisatie op het juiste moment over de juiste gegevens van de juiste kwaliteit te beschikken. Maar hoe organiseer je die activiteiten? Er is geen hapklare oplossing voorhanden, maar er zijn wel al een hoop goede voorbeelden waar je van kunt leren.

Door gemeenten en KING is een aantal jaar geleden onderkend dat de dynamiek van door gemeenten uitgevoerde bedrijfsprocessen steeds groter wordt. Enerzijds leiden nieuwe, wet- en regelgeving tot een verschuiving van taken van de rijksoverheid richting de gemeente en anderzijds komen door nieuwe digitale mogelijkheden gegevens en gegevensbronnen beschikbaar die gemeenten nieuwe mogelijkheden bieden bij de inrichting van bedrijfsprocessen. Daarnaast leiden de ambities van gemeenten op het gebied van effectiviteit en efficiëntie tot de herinrichting of verdere optimalisering van de eigen bedrijfsprocessen. Om deze veranderingen te kunnen faciliteren is goed georganiseerd gegevensmanagement een van de belangrijkste voorwaarden. KING heeft in samenwerking met gemeenten een tweetal GEMMA katernen ontwikkeld op het gebied van gegevensmanagement; een strategisch katern gegevensmanagement gericht op gemeentelijke bestuurders en een tactisch katern gegevensmanagement, speciaal bedoeld voor informatiemanagers, adviseurs en architecten. Deze katernen beschrijven de noodzaak van een goed gemeentelijk gegevensmanagement en de zaken die bij deze inrichting van belang zijn. De katernen zijn breder toepasbaar dan enkel voor gemeenten en het is de wens van gemeenten en KING om inhoud van de katernen nu ook via de NORA te ontsluiten. Het doel is niet alleen om meer organisaties te laten profiteren van hun harde werken, maar ook om nieuwe tips, feedback en aanvullingen te krijgen die hun eigen gegevensmanagement ook weer verder kan verbeteren.

Waarom is Gegevensmanagement van belang?[bewerken]

De eerste randvoorwaarde om data op het web te ontsluiten is de data zelf. Weet je als organisatie wel wat je aan data in huis hebt, wie het beheert, welke kwaliteit het heeft? Nog lang niet alle organisaties kunnen deze vragen met een volmondig 'ja' beantwoorden.


Direct aan de slag

Begrippen en kaders

Begrip gegevensmanagement
Thema Gegevensmanagement in GEMMA
Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Een aantal gemeenten hebben hun eigen ervaringen gebundeld en samen met KING / GEMMA een tweetal katernen geschreven over gegevensmanagement. We zoeken nog voorbeelden uit andere organisatietypes.

strategisch katern gegevensmanagement
tactisch katern gegevensmanagement
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Oudere documenten

Handreiking gegevensmanagement Operatie NUP (2013)

Dit thema wordt beheerd door een gemeentelijke werkgroep gegevensmanagement, die uit kan groeien tot een bredere community voor de gehele publieke sector.


Contactpersoon is Wim Stolk,

info@stolkinformatiemanagement.nl
Contact.png