Gegevenswoordenboeken

Uit NORA Online
Versie door Jdirks2 (overleg | bijdragen) op 22 aug 2012 om 11:39 (handmatige lijst vervangen door semantische query)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In verschillende sectoren (domeinen/ketens) van de Nederlandse overheid zijn pogingen om te komen tot eenduidige gegevensdefinities in gegevenswoordenboeken.

Om de definities in in de verschillende domeinen te vinden, kunt u gebruik maken van onderstaande lijst. Weet u een gegevenswoordenboek dat hier mist, neem dan contact op met Team NORA.

 WerkingsgebiedBeschrijving
Aquo BegrippenWaterbeheerAquo Begrippen is één van de drie pijlers van de Aquo-standaard. Aquo Begrippen is een gegevenswoordenboek voor data met betrekking tot het waterbeheer in Nederland. Fouten in gegevensuitwisseling treden vaak op door de vele verschillende betekenissen die termen kunnen hebben. Een gegevenswoordenboek voorkomt dit, omdat dit een verzameling is van termen, definities, relaties en contexten, die betekenis geven aan data binnen bijvoorbeeld een bepaald vakgebied, database of informatiesysteem. Dit heeft als doel een eenduidige terminologie vast te stellen en daarmee spraakverwarring tussen mensen en informatiesystemen te voorkomen. Aquo Begrippen bevat daarom eenduidige termen en definities van termen, die gebruikt worden binnen waterbeheer in Nederland. Deze eenduidigheid leidt tot een betere gegevensuitwisseling.
BGT GegevenscatalogusGeo, BORDe BGT vormt de kern (verplichtende deel) van het informatiemodel geografie (IMGeo). De verdiepingsslag van de BGT die in IMGeo is vastgelegd als het optionele deel, is bedoeld voor het opslaan en uitwisselen van beheer- en plustopografie. IMGeo zorgt ervoor dat wie de optionele informatie wil beheren en/of uitwisselen, dit volgens een landelijke standaard kan doen. IMGeo biedt ook voor 3D uitwisseling van grootschalige topografie een optionele standaard en baseert zich hiervoor op de internationale standaard CityGML.
DUO gegevenswoordenboekOnderwijsHet gegevenswoordenboek van DUO vormt sinds 2008 de semantische kern van wettelijke uitvoeringstaken in het onderwijs. Registraties en uitwisselingen tussen DUO, onderwijsinstellingen en andere uitvoeringsorganisaties kunnen worden geduid aan de hand van dit gegevenswoordenboek. Hergebruik is de regel. Modellen voor registraties en uitwisselingen kunnen gebruik maken van dezelfde elementen uit het gegevenswoordenboek. Het gegevenswoordenboek van DUO is gepubliceerd als linked data api.
Dataland gegevenswoordenboekGemeentenGegevenswoordenboek over alle gebouwde objecten. Allereerst wordt een toelichting gegeven op de gebruikte terminologie bij de gegevensspecificaties. Vervolgens wordt het gebouwde object gedefinieerd waarop de DataLand-gegevens betrekking hebben. Daarna wordt elk DataLand-gegeven gespecificeerd. Kenmerkend daarvoor is dat DataLand per gegeven, uitzonderingen daargelaten, een voorkeur-specificatie kent en tevens één of meer alternatieve specificaties onderkent.
Definities GeostandaardenGEOOok wel genoemd de NEN 3610 conceptenbibliotheek. Hier vindt u definities van concepten die gebruikt worden in NEN 3610 informatiemodellen. Op dit moment zijn dit IMGeo, NEN3610 en IMRO beheerd door Geonovum en IMBRT beheerd door het Kadaster.
EAR begrippenlijstRijksoverheidBegrippen gebruikt in de EAR (EnterpriseArchitectuur Rijksdienst).
Gegevenswoordenboek
Gegevenswoordenboek MigratieketenMigratieketen, JustitieHet Gegevenswoordenboek Migratieketen (GMK) wordt beheerd door de redactiecommissie GMK, die bestaat uit vertegenwoordigers van alle ketenpartners.

Het doel van het GMK is het ondersteunen van het op een juiste manier interpreteren van informatie die wordt uitgewisseld in en/of gerapporteerd over de migratieketen. Verschillende interpretaties leiden tot miscommunicatie en dus potentieel tot verkeerd handelen.

De website GMK Online is ontwikkeld om het gebruik van het GMK te vergemakkelijken. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld snel definities van gegevens opzoeken of naar informatie refereren door te 'linken'.
Gegevenswoordenboek StrafrechtsketenJustitie, StrafrechtsketenGegevenswoordenboek Strafrechtsketen.
Gegevenswoordenboek stedelijk waterbeheer (GWSW)Gemeenten, Ondergrond, Geo, Waterschappen, Infrastructuur, Water(beheer), RuimteEenduidige definities van objecten in stedelijk waterbeheer en riolering (zowel ondergronds als bovengronds), met daaraan toegevoegd de beschikbare informatie (kennis) over hun kenmerken en hun onderlinge relaties. De ontologie is in RDF/RDF/OWL-2 (Turtle) opgebouwd, waarbij een uitwisselformaat oroX is gedefinieerd (een eigen specificatie op basis van RDF-relaties).

De semantische server waarop de GWSW ontologie en ruim 60 daarop gebaseerde gemeentelijke datasets geserveerd worden, is op meerdere manieren benaderbaar:

  • data.gwsw.nl voor bekijken van de ontologie en aanroepen van individuele concepten (bijvoorbeeld Rioolput geeft alle informatie van het concept Rioolput)
  • apps.gwsw.nl biedt meerdere toepassingen voor gebruik van de ontologie en GWSW-datasets (validatie, conversies, GIS-presentatie)
  • sparql.gwsw.nl, het SPARQL end point voor queries en machine-machine communicatie
  • review.gwsw.nl/webprotege voor commentaar via Webprotege
Voor specifieke toepassingen zijn ook enkele RESTful API's beschikbaar.
Gegevenswoordenboeken justitie Elektronisch BerichtenVerkeerJustitie, strafrechtketen, migratieketenGegevenswoordenboeken voor de migratie- en strafrechtketen.
Geografische Thesaurus Zorg en WelzijnZorg, Gezondheidszorg, Welzijn, GeoDe Geografische Thesaurus Zorg en Welzijn bevat de indeling van Nederland in provincies met alle bijbehorende gemeenten en de daarbij behorende plaatsen. De plaatsen zijn te koppelen aan de postcodetabel. Daarnaast bevat de Geografische TZW regionale indelingen zoals GGD-regio’s, veiligheidsregio’s, centrumgemeenten maatschappelijke opvang, AMK-regio’s, arrondissementen enz. Exports kunnen worden ingelezen in informatiesystemen waarin geografische informatie een rol speelt, zoals voor het aangeven van de werkingsgebieden van organisaties in sociale kaarten.
IMgeo (Informatiemodel Geografie)IMgeo beschrijft informatie over de buitenruimte - wegen, sloten, groenvoorziening, verkeerslichten - in Nederland. het bevat de gegevenscatalogus van de wettelijk verplichte BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) en een uitbreiding daarop.
Informatiemodel KadasterHet informatiemodel is de basis waarop specifieke productmodellen worden gebaseerd, waarmee het kadaster informatie uitwisselt met andere organisaties.

Deze informatieuitwisseling vindt plaats met berichten in XML-formaat dat gebaseerd is op een XML schema(XSD).

De XSD wordt gegenereerd op basis van het klassenmodel dat in de PDF wordt bescheven.
Informatiemodel Zaken (RGBZ) 2.0GemeentenHet informatiemodel RGBZ specificeert de gegevens en hun samenhang die gemeenten, daarmee samenwerkende organisaties en hun klanten minimaal nodig hebben om voldoende op de hoogte te zijn van lopende en afgeronde zaken.
Jeugdstrafrecht gegevenswoordenboekStrafrechtsketen, Jeugd, JustitieDit gegevenswoordenboek wordt niet meer beheerd en er is geen werkende link meer van beschikbaar.
Kenniscentrum Digitaal erfgoedArchiefwezenLijst met metadatastandaarden (structurele metadata, technische metadata en administratieve metadata).
Kernmodel Onderwijs Informatie (KOI)OnderwijsHet doel van het KOI is een conceptueel startpunt te bieden om inzicht te krijgen in de betekenis, structuur en samenhang van de belangrijkste concepten in het onderwijsdomein. Deze belangrijkste kernconcepten zijn generieke concepten die een breed afgestemde en breed gedragen betekenis hebben en een informatieonderwerp representeren. Een KOI-concept omvat een groep concepten die betrekkingen hebben op het corresponderende informatieonderwerp. Het KOI kan worden gebruikt als conceptueel verbindende ‘kapstok’ om onderliggende concepten uit verschillende informatiegebieden te categoriseren en met elkaar te verbinden.
NEN 3610Het basismodel geo-informatie (NEN3610) vereenvoudigt de uitwisseling van geo-informatie tussen partijen en informatiesystemen en maakt het gebruik van deze geo-informatie eenduidig en betekenisvol. NEN3610 bevat de gemeenschappelijke basis van de verschillende onderliggende sectorale informatiemodellen. Met behulp van dit basismodel kan er in alle sectoren tot op detailniveau worden gemodelleerd.
Nationaal Georegister (NGR)GeoDit is een catalogus van de online geo-informatie in Nederland. Bronhouders registreren hier hun gegevens. Gebruikers ontdekken hier wat er beschikbaar is. Het Nationaal Georegister maakt het zoeken en vinden van locatiegegevens makkelijker. Het is ook het Nederlandse INSPIRE portaal. Het Nationaal Georegister bevat meer dan 3.500 verwijzingen naar Nederlandse datasets waaronder zo’n 800 webservices van verschillende aanbieders.
... meer resultaten