Semantiek

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 11 mei 2015 om 14:27 (eerste save na import zaakgericht werken voor layout etc)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Semantiek is gedefinieerd in NORA als"." Daarmee sluit het aan op het woordenboek, dat zegt: semantiek'(<Fr.-Gr.), v., 1. leer van de betekenis der woorden; semantisch bn. bw. -2. de betekenis betreffend. De betekenis die we toekennen aan de woorden en gegevens die relevant zijn bij de dienstverlening van de overheid, moet duidelijk zijn. Als je met elkaar praat moet je er van uit kunnen gaan dat je hetzelfde bedoelt met hetzelfde woord. Ook als digitale systemen gegevens moeten uitwisselen is een gedeelde betekenis noodzakelijk. In een specifieke context, zoals een domein of een proces, kunnen begrippen echter een specifieke betekenis hebben. Dit is de essentie van semantiek. In een semantisch model (denk aan wikipedia) worden begrippen en betekenissen met elkaar vergeleken. De overeenkomsten en de verschillen met andere begrippen worden in kaart gebracht en gekoppeld aan het naaste hogere begrip (generalisatie) om verbindingen te leggen en inzicht te geven in de verschillen.


Waarom is Zaakgericht Werken van belang?[bewerken]

Het Kabinetsbeleid is er op gericht dat bedrijven en burgers de zaken die ze met de overheid doen vanaf 2017 digitaal moeten kunnen afhandelen. Daarvoor is het noodzakelijk dat de overheid alle informatie, die voor burgers relevant is, digitaal beschikbaar maakt. Statusinformatie over de voortgang van de behandeling van een zaak valt hier onder, evenals (deel van) de inhoud van het desbetreffende zaakdossier. Zaakgericht werken helpt overheidsorganisaties dus invulling te geven aan de landelijke strategie voor het realiseren van een digitale overheid. De NORA benoemt dit als het versterken van de informatiepositie van burgers en bedrijven.


NORA-onderdelen

Met welke wettelijke- en beleidskaders moet je rekening houden? Wat is er vanuit architectuur al geregeld qua principes, bouwstenen en standaarden, waardoor je hergebruik en een vliegende start kunt maken?

Principes Zaakgericht Werken
Zaak (Begrip)
Thema Digitale Duurzaamheid
Puzzelstuk.png
In de praktijk

Er zijn diverse overheidsorganisaties die al zaakgericht werken. U kunt van hun ervaringen leren. En ook van de vraagstukken en lopende discussies die daar spelen.

Voorbeelden van organisaties die zaakgericht werken
Te beantwoorden vragen Zaakgericht Werken
Bestaand materiaal Zaakgericht Werken
Toepassen van zaakgericht werken bij beleidsontwikkeling
Casus (concept)
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Contactpersoon: Eric Brouwer (ICTU) eric.brouwer@ictu.nl Dit thema wordt beheerd door experts uit overheid en marktpartijen.

Expertgroep Zaakgericht Werken

Links Zaakgericht Werken:

Het basisconcept van Zaakgericht Werken
Animatie uitleg 'zaakgericht werken' voor e-Topia
Startnotitie Zaakgericht Werken NORA (pdf, 18 kB)
Contact.png