Expertgroep Dienstverlening oktober 2023

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Expertgroep Dienstverlening op woensdag 4 oktober 2023, 10.00-12.00 uur, locatie: Gemeentehuis Utrechtse Heuvelrug en online via MS Teams.
Doel: Kennismaking en werkstructuur bepalen
Doelgroep: Leden van de NORA Expertgroep Basisconcept van Dienstverlening (architecturen & stakeholders) .

10.00-10.30 - Opening en kennismaking[bewerken]

Aanwezigen : Eric Brouwer (Nora), Xandra Kool (Gemeente Utrechtse Heuvelrug), Paul Hakse (Veiligheidsregio Friesland), Esther Terpstra (ODC Noord/Justitie), Guido van Alphen (Coreon), Martin Haagsma (Ministerie van Justitie), Jan van Bon (Stichting Survuz), Marcel Schrauwen (VZVZ), Anne Visser (Gemeente Rotterdam), Reda Saad (Logius), Claudia Muda (Gemeente), Marieke Vos (Nora) online aanwezig, Pieter Hoekstra (Begrip), Monique van Dijk (Begrip) online aanwezig. Na een korte kennismaking beantwoordt ieder de vraag “Wat is jouw link met dienstverlening?”

10.30-11.00 - Wat is je relatie tot dienstverlening?[bewerken]

onderschrift


11:00-12:00 - Werkafspraken[bewerken]

Invulling van NORA (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur)

  1. NORA heeft een eigen taalset voor het basisconcept van dienstverlening. Eén van de uitdagingen is om voor heel Nederland een begrijpelijke taal te hanteren en dit te standaardiseren.
  2. De complexiteit van het dienstverleningsaanbod reduceren en het architectuur concept voor dienstverlening uit te bouwen middels structuur en systeemdenken.
  3. De dienstverlening managen aan de hand van het basisconcept van dienstverlening met 5 processen en 8 workflows.
  4. Kennis delen met elkaar en samenwerken.
  5. Beelden schetsen over hoe de overheidsarchitectuur er in 2030 uitziet.
  6. Levensgebeurtenissen verbinden aan overheidsarchitectuur.
  7. Bekendheid van het basisconcept van dienstverleningsconcept vergroten.

Vijf vragen worden hierbij gesteld :

  1. Wat is het basisconcept van dienstverlening?
  2. Waarom is het van belang?
  3. Hoe kunnen we het basisconcept van dienstverlening toepassen?
  4. Wat zijn goede voorbeelden hiervan?
  5. Waar of bij wie kan je meer informatie krijgen?

Doel van basisconcept van overheidsdienstverlening[bewerken]

De verbinding tussen burger en overheid bevorderen evenals de verbinding tussen ambtenaren. Het is een interactiemodel voor het harmoniseren van interacties om toegevoegde waarde te leveren voor de organisatie. Het borgen van de dienstverlening voor de burger. Doel van de expertgroep Dienstverlening(mag verder ontwikkeld worden): het vergaren en het delen van kennis over hoe we een universeel concept creëren van dienstverlening voor de Nederlandse overheid en andere economische sectoren en hoe we dit concept in de praktijk brengen middels een interactiemodel tussen architect en bestuurder. Hierbij is een bestuurderstaal nodig en een architectentaal. De “waarom” vraag kan beantwoord worden door de bestuurders en kan top down verspreid worden en de “hoe” vraag kan beantwoordt worden door de architecten en kan bottom up verspreid worden. Naast de Bestuurder en de Architect, is er ook de Uitvoerder van dienstverlening. Deze laatste groep, Uitvoerders van dienstverlening, is de grootste groep, en heeft ook weer haar eigen taal ontwikkeld. Er kan met pilots gewerkt worden. Ter informatie : budget van NORA is 600.000 Euro per jaar en er zijn 120.000 gebruikers.

Interne afspraken[bewerken]

De NORA website is de centrale plek waar alle informatie, kennis en informatie verzameld wordt voor het basisconcept dienst verlenen. De terminologie en begrippen op de Nora website moeten duidelijk te begrijpen zijn door een intelligent persoon met een middelbare school diploma. We werken met één expertgroep, een klankbordgroep en meerdere werkgroepen.

Planning van de vergaderingen[bewerken]

We komen de eerste woensdag van het kwartaal bij elkaar in Doorn. Gezien de kerstvakantie is de volgende vergadering een week later, op woensdag 10 januari 2024. Dan volgen 3 april 2024, 3 juli en 2 oktober, telkens van 10 tot 12 uur, met daarna een lunch. De digitale vergaderingen vinden afwisselend plaats op maandag aan het eind van de dag, dinsdag aan het eind van de dag, donderdag in de ochtend of vrijdag in de ochtend. Dit betekent:

  • maandag 6 november 2023 om 16 uur
  • dinsdag 5 december 2023 om 16 uur
  • donderdag 1 februari 2024 om 10 uur
  • vrijdag 1 maart 2024 om 10 uur
  • maandag 6 mei 2024 om 16 uur
  • dinsdag 4 juni 2024 om 16 uur
  • donderdag 1 augustus 2024 om 10 uur
  • vrijdag 6 september 2024 om 10 uur
  • maandag 4 november 2024 om 16 uur
  • dinsdag 3 december 2024 om 16 uur

Als je niet bij de volgende vergadering kunt zijn, laat dat dan even weten, en probeer via e-mail toch iets in te brengen voor de vergadering. Je mag een introducé meenemen.

Enkele presentaties over dienstverleningsconcept en USM[bewerken]

Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Praktijkervaring met USM, toegelicht door Joland van der Heijden

Dienstverleningsconcept: VNG GEMMA werkprocessen versus USM, Universeel Service Management.

Interview met Esther Terpstra ODC-Noord over toepassen van USM.