Expertgroep gegevensmanagement juni 2023

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Expertgroep Gegevensmanagement op donderdag 15 juni 2023, 10.00-12:30 uur, locatie: online in Teams.
Doel: Verdere uitwerking Thema Gegevensmanagement
Doelgroep: Leden en aspirant-leden van de expertgroep
Contactpersoon: Radboud van der Linden .

Verslag Expertgroep Gegevensmanagement d.d. 15 juni 2023[bewerken]

Aanwezig : Marieke Vos (ICTU), Tjeerd Schoemaker (Politie), John Zwart (RvdK), Petra Adema (UWV), Merijn Koster (Belastingdienst), Wim Stolk (BZK), Deion Kuijpers (BZK), André van Brussel (FDS), Frank Smeets (NA)

Afwezig mk : Dick (Geonovum), Boyke Hiralal (A’dam), Radboud van der Linden (Provincie Zeeland), Jasper Slob (NA)

Vz : Petra Adema (UWV)

Verslag : Deion Kuijpers (BZK)


1 Welkom en mededelingen

Nieuwe aanmelding: Gert-Jan Aaftink, architect bij RWS en IBDS, heeft zich na de MeetUp gemeld als aspirant-lid van de expertgroep. Tjeerd gaat even met hem praten om zijn vragen te beantwoorden.

MeetUp vervolg: het zou goed zijn om een vaste review-rol te regelen binnen de meeste van de programma's die genoemd zijn in de MeetUp. Laat NORA met je meedenken en een review regelen. NORA Beheer zou dan aanspreekpunt zijn.


2 Stand van zaken CDO Rijk

Wim koppelt CDO-Rijk ontwikkelingen terug. Hij vertelt over de verschillende ontwikkelingen rondom algoritmen, architectuur over informatiehuishouding en over informatiehuishouding onder de CDO. Graag verwijst hij naar de notulen van de CDO-raad voor de details.


3 Metadata

Boyke als trekker van dit onderwerp is niet aanwezig en heeft Petra een update gestuurd om te delen in de groep.

16 juni vindt er een brainstormsessie “Metadata Vervolg” plaats, waarbij diverse metadata specialisten aanwezig zijn, waaronder mensen van ArchiXL, Gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, Kadaster, Viacon, UWV. Doel van de sessie is een pragmatische vervolgaanpak op het visiedocument Metadatamanagement, zoals die vorig jaar in Expertgroepverband is opgeleverd, te definiëren.


4 Semantiek

Eric als trekker van dit onderwerp is niet aanwezig en heeft Petra een update gestuurd om te delen in de groep.

Het plan is om van de bestaande woordenboeken en semantisch vastgelegde documentatie een overzicht te maken. Dus niet de woordenboeken en semantische modellen veranderen en één ding maken maar juist een overzicht creëren van de beschikbare modellen. Steeds meer onderlinge gegevensuitwisseling dus erg nuttig om dezelfde definities te hanteren. De expertgroep Semantiek heeft diverse acties op de agenda. In de volgende expertgroepbijeenkomst hier meer over.


5 Gegevenskwaliteitsraamwerk

Terugkoppeling van Andre van Brussel:

Het gegevenskwaliteitsraamwerk wordt gebruikt om een algemene benadering te hebben. Verzoek om review, want er ontbreken wat dingen.

a. Verduidelijking

Bijvoorbeeld op het gebied van historiecompleetheid en of dit ook voldoende wordt ondersteund. Een ander voorbeeld, in het geodomein worden bepaalde normen voor de precisie gebruikt, maar deze kwamen niet voor in het raamwerk. Moet je daar zelf iets op verzinnen of is dit een vroege versie van het raamwerk? Hij vraagt om hulp om dit zo goed mogelijk te plaatsen en toe te passen in het raamwerk dat is opgeleverd in 2021.

b. Relatie met NORA principes en implicaties

De formulering van IMP073 - Stel voor ieder gegeven de kwaliteit vast volgens kenmerken van compleetheid, actualiteit en tijdigheid Tijdigheid is niet omschreven op NORA. Er is geen verbinding met het raamwerk Gegevenskwaliteit gemaakt. Het begrip tijdigheid komt daarin niet voor. Tjeerd Schoemaker en Wim Stolk zeggen toe mee te werken aan de review.


6 MIM

Dick als trekker van dit onderwerp is niet aanwezig en heeft Petra een update gestuurd om te delen in de groep.

Om alle informatiemodellen beter op elkaar aan te sluiten is het MIM ontwikkeld. Er komt een nieuwe versie van het MIM 1.2. Hier wordt aan gewerkt door experts aan de hand van de feedback uit deze werkgroep. Er is nu een toolonafhankelijk formaat beschikbaar die precies de MIM-specificatie volgt. Elk MIM-model kan hiermee worden uitgedrukt en uitgewisseld in de MIM-taal. Vraag aan Dick van Marieke Vos: wat voor soort consultatie bedoel je voor de nieuwe MIM-versie? Een consultatie zoals het Forum Standaardisatie dat doet of (ook) een eigen versie? Neem gerust even contact op als we vanuit NORA de consultatie kunnen faciliteren op noraonline of een oproep uit kunnen zetten in ons netwerk.


7 Gegevensmodellering

Terugkoppeling Tjeerd Schoemaker:

Veel van wat er vandaag is besproken, uit zich in een van de lagen van gegevensmodellering. Semantisch modelleren is voor hem de verbinding tussen alle MIM-lagen, maar ook het toekennen van identiteit in de gegevens en het toekennen van context. De schema’s die werden besproken bij agendapunt 3 zijn onderdeel maar de metadata is daarbij nodig om het volledig te maken. Sinds vorige maand is een modelautoriteit opgericht die gegevensmodellering gaat oppakken die één gezamenlijke aanpak gaat formuleren. JenV ontwikkelt en voert dit zelf uit en hoopt dit in de toekomst, als het werkt, als blauwdruk uit te dragen naar de andere departementen. Zowel inhoudelijke als menselijke kennis is nodig om alle uitvoeringsorganisaties bij elkaar te brengen en de samenwerking en deling te bevorderen. John vraagt of de RORA (nieuwe naam voor EAR) eventueel kan samenwerken met Tjeerd hierop omdat de RORA langs de CDO/CTO/CIO-raden gaat. Tjeerd zegt dit graag te willen. Wim voegt toe dat er nog even een slag om de arm gehouden moet worden omdat nog niet duidelijk is bij welke C (chief officer) - gegevensmodellering wordt geplaatst.


8 Principes

Terugkoppeling Merijn:

Het doel was om de datamanagement principes te houden naast de principes van de deelnemende organisaties. Dit is eerder blijven hangen bij de gap-analyse. Kunnen deze een goede plek krijgen binnen de NORA zodat ze daadwerkelijk gebruikt worden? Suggestie van John of je mogelijk kan aanvullen op de bestaande implicaties in plaats van er nog meer toevoegen. Anders wordt het veel te groot. Andre suggereert met een kleine stap te beginnen en te kijken naar de alignement tussen datamanagement- en NORA-principes. Marieke stelt voor om vanuit NORA een adviesgesprek te doen waarin de opties in het kennismodel worden toegelicht. (Themaprincipe, generieke implicatie, implicatie alleen binnen het thema). Tjeerd geeft zijn voorkeur aan om stapsgewijs de implicaties te reviewen en te verbeteren en het standaard wijzigingstraject te volgen. Zo kunnen de huidige pagina’s van de expertgroep worden opgeschoond. Wim stelt voor niet het wiel opnieuw uit te vinden en sluit zich aan bij Tjeerd.

Vervolgacties:

  • Aanscherpen bestaande implicaties
  • Niet nog meer implicaties toevoegen
  • Opschonen datamanagementprincipes

Mogelijk nadenken om een consultancy/helpdesk in te richten in de expertgroep om organisaties te helpen.

Petra geeft aan dat voor dit laatste punt de expertgroep niet is bedoeld, maar er kunnen onderling gesprekken worden gevoerd of iemand deze rol kan en wil oppakken. Want er komt wel wat verantwoordelijkheid bij kijken.

ACTIE: John en Merijn gaan in gesprek over de rol die de expertgroep kan spelen in het te hulp schieten van andere organisaties.


9 W.V.T.T.K.

Andre: complimenten aan Petra voor het voorzitterschap

Tjeerd: in Nederland is een community actief over dama.nl. Hier wordt nieuw leven ingeblazen, is het zinvol om dat te verkennen? Petra heeft de dama-training gevolgd, vond dit erg interessant en geeft aan dat zij hier meer mee wil gaan doen.

Wim: DAMA DMBok is een van de smaken, maar het is niet overheidsgericht. Daarom zijn suggestie om de overheidsinsteek in deze groep te houden en niet de commerciële instelling van de DAMA erbij betrekken. Kennis zou waardevol zijn maar deze moet breed worden toegepast.

Tjeerd geeft aan dat de DAMA academisch is en niet commercieel. Maar hij is het met Wim eens dat de scope van de groep te breed wordt gemaakt.


Actielijst:[bewerken]

  • John en Merijn gaan in gesprek over de rol die de expertgroep kan spelen in het te hulp schieten van andere organisaties.
  • DAMA kennisgebieden is het framework nuttig?
  • Rolverdeling voor de aankomende bijeenkomsten van de NORA Expertgroep Gegevensmanagement:

- 7 september, voorzitter: Dick, verslag: Wim

- 12 oktober, voorzitter: Merijn, verslag: Dick

- 16 november, voorzitter: Radboud, verslag: Tjeerd