NORA Online:Mastodon

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is een concept. Reacties via nora@ictu.nl of tekstvoorstellen in de wiki zijn welkom.

NORA Beheer is verantwoordelijk voor het social media-account op de Mastodon-server voor de overheid: @nora@social.overheid.nl.

Deze server wordt klein uitgerold. Als pilot is NORA het eerste project dat gebruik mag maken van deze server.

Uitleg Mastodon[bewerken]

Mastodon is een federatief sociaal platform. Dat betekent: er zijn meerdere servers (instanties van Mastodon) die het netwerk met elkaar verbinden. Vanuit BZK is er dus één begonnen. Eigenlijk is Mastodon maar één toepassing op het federatieve netwerk dat Fediverse heet. Een andere toepassing is PeerTube, waar NORA haar video's op heeft gedeeld. Mastodon is een toepassing voor microbloggen (zoals Twitter/X), PeerTube is meer een alternatief voor YouTube.

Een bericht heet een 'Toot'.

De URL voor het web is https://social.overheid.nl/@nora. Hier kunnen we naar linken.
De handle die je gebruikt binnen Mastodon-berichten is @nora@social.overheid.nl.

Toon op Mastodon[bewerken]

De gebruikers van Mastodon zijn vaak pleiters voor onafhankelijke, vrije systemen. Zoals open source en federatieve, niet-commerciële oplossingen als Mastodon zelf. Een gevolg daarvan is dat ze vaak kritischer zijn op uitingen die commercieel lijken. Ook zijn er meer gebruikers die buurtwachter zijn voor toegankelijkheid. De technische vaardigheid is vaak wat hoger dan op, bij voorbeeld, Twitter.

Instructies voor NORA beheer om Mastodon te gebruiken[bewerken]

Dit is een werkdocument waarin we beschrijven hoe we Mastodon toepassen als beheerteam, om geïnteresseerden te vertellen over NORA en om te kunnen reageren op een brede doelgroep.

Plaatsen van berichten (posten)[bewerken]

  • Spreek af wie in het team over welk onderwerp post.
  • Omdat Mastodon geen algoritme heeft dat interessante posts bovenaan plaatst, is het extra belangrijk om je post op een nuttig moment te doen waarop de doelgroep hem leest. Je kunt gebruik maken van FediPlan om een post in te plannen. Hij wordt dan geplaatst op het moment dat je zelf aangeeft.
    • een handig moment kan zijn: aan het begin van de dag (iets na 7u 's ochtends), net voor de lunch of gewoon op het moment dat iets nieuws is.

Posts kunnen 500 tekens lang zijn, en voorzien worden van meerdere afbeeldingen en filmpjes. Het is onduidelijk wat de maximale grootte kan zijn. Voorzie afbeeldingen natuurlijk altijd van een tekstbeschrijving. Plaats waar mogelijk een link naar de relevante pagina in NORA. Standaard staat de taal op Nederlands, dit moet je aanpassen als je een bericht of reactie plaatst in een andere taal.

In plaats van afbeeldingen/filmpjes kan je ook een peiling ('poll') plaatsen. Deze kan twee, drie of vier vragen bevatten, waar beantwoorders één antwoord uit kunnen selecteren. De ervaring leert dat polls niet heel veel beantwoord worden in Mastodon. Afbeeldingen en peilingen kunnen niet tegelijk in een bericht.

Gebruik van hashtags is extra belangrijk binnen Mastodon om een breder publiek te bereiken. #architectuur is voor ons een nuttige. #eGovernment is een algemenere hashtag die redelijk vaak gebruikt wordt.

Links hoef je niet door een link shortener te gooien; elke hyperlink telt als 23 tekens. Het ligt aan de client of, en wat voor, voorvertoning van de pagina getoond wordt. De meeste tonen in ieder geval op de plek van de link, de volledige domeinnaam en het eerste deel van het pad (bv: https://www.noraonline.nl/wiki/NOR...)

Aanpassen van berichten[bewerken]

We kunnen berichten achteraf aanpassen om fouten op te lossen of informatie te actualiseren. Gebruikers kunnen zien dat een bericht is aangepast. Gebruikers die hebben gereageerd, krijgen een notificatie dat het bericht is aangepast. Het bericht komt niet opnieuw in de feed van anderen terecht.

Als je meer te vertellen hebt naar aanleiding van een bericht, kun je het beste een reactie onder dat bericht plaatsen. Zo krijgen alle geïnteresseerden je reactie te zien.

Volgen[bewerken]

We doen niet aan 'automatisch terugvolgen' want dat heeft weinig zin. We volgen andere overheden en personen die iets binnen NORA doen. Op die manier houden we de tijdlijn van dingen die we volgen overzichtelijk, en beperken we de ruis.

Interessante hashtags en personen kunnen we met onze persoonlijke accounts volgen. Reageren op die berichten kunnen we dan eventueel via het NORA-account doen.

Reageren[bewerken]

Als iemand naar ons account iets stuurt, zien we dat in de NORA mailbox. Laat degene die het bericht heeft geplaatst in principe reageren. Degene die de mailbox in de gaten houdt die dag, kan die betrokkene eventueel herinneren.

Als je reageert op een bericht waar al meerdere personen in genoemd worden, zul je al die namen in je reactie zien. Houd de namen erin die relevant zijn. Je zult de volledige handle van elke persoon zien (inclusief @servernaam) er achter, maar zodra de post geplaatst is, zie je alleen het voorste deel (bv @forumstandaardisatie zonder @social.overheid.nl).

bij reacties sluiten we af met de naam van degene die reageert. Zo maken we het persoonlijker. Je doet dit door op een nieuwe regel een schuine streep en je voornaam te zetten , b.v. /Marieke. Als je zelf een Mastodon-account hebt, kun je die handle gebruiken.

Privé reageren[bewerken]

Je reactie is standaard zichtbaar voor iedereen, maar komt niet in tijdlijnen terecht behalve bij degene die je noemt in een reactie. Je kan dit aanpassen in het bericht zelf. Als je 'openbaar' kiest, wordt je reactie beter zichtbaar. Iedereen in jouw tijdlijn krijgt het te zien, het kan in de openbare tijdlijn van b.v. de server zichtbaar worden en iedereen die de gebruikte hashtags volgt krijgt het te zien. "Alleen volgers" is in praktijk niet nuttiger dan "minder openbaar". Als je "Privébericht" kiest, is het praktisch niet door anderen dan de geadresseerde te lezen, maar technisch gezien wel door iedereen met een Mastodon-server. Het is niet een veilige manier om berichten te sturen.

Boosten (herplaatsen van andermans posts)[bewerken]

We zijn spaarzaam met het Boosten; alleen posts die te maken hebben met NORA of overheidsarchitectuur specifiek, en vooral uit collegialiteit.

De gedachte is dat onze volgers waarschijnlijk zelf al de accounts volgen waar die betreffende post vandaan komt, en boosts vallen in Mastodon veel meer op/maken de tijdlijn van onze volgers veel drukker.

We kunnen ook onze eigen posts éénmaal boosten, waardoor ze weer bovenaan de tijdlijn komen van mensen. Gebruik dit ook spaarzaam, om niet als spammer over te komen.

Bij een boost kan je geen commentaar plaatsen; het bericht wordt integraal op jouw tijdlijn gedeeld. Een 'quote'-optie zoals in Twitter is er niet[1]. Als je commentaar wil plaatsen bij het delen, kun je het best gewoon reageren op het bericht, en jouw reactie boosten. Helaas krijgen volgers pas de oorspronkelijke post te zien als ze alleen jouw reactie in hun tijdlijn zien, dus je kunt kiezen om die oorspronkelijke post ook te boosten.

Verificatie in profiel[bewerken]

In de biografie op ons profiel kun je hashtags gebruiken, daarmee is het profiel beter vindbaar. In het profiel kunnen links opgenomen worden naar webpagina's. Deze kunnen geverifieerd worden, wat zichtbaar is met een groen vinkje. Dit betekent dat de gelinkte webpagina, bevestigt dat het Mastodon-profiel "daarbij hoort". Technisch houdt dat in, dat noraonline.nl onderwater verklaart: "https://social.overheid.nl/@nora is van ons" en dat Mastodon die bevestiging omzet in een groen vinkje. Daarvoor hebben we Widget:XHTML Me gemaakt, waarmee zo'n verklaring gegeven kan worden op een pagina. Ook https://digitaleoverheid.nl/nora doet zo'n verklaring.