Overheid Mobility Overleg/2015-21-05

Uit NORA Online
< Overheid Mobility Overleg
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Overheid Mobility Overleg op donderdag 21 mei 2015, 09:00-11:00, locatie: Nieuw Babylon (Den Haag CS). .

{{{Nieuwsberichtkop}}}


{{{Nieuwsbericht}}}

Aanwezigen[bewerken]

  • Saco Bekius (Belastingdienst)
  • Patrick Rinzema (Bureau Digicommissaris)
  • Anton van Weel (Logius)
  • Elvin Martha (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)
  • Bas Wassink (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)
  • Ad Gerrits (gemeente Nijmegen)
  • Lieven van der Tas (Dienst Justitionele Inrichtingen)
  • Lucien Claassen (HIS/Inkoop)
  • Norbert Jansen (Projectleider Aanpak Fraude ICTU)
  • Ben Zwartveld (Inspectie Leefomgeving en Transport)
  • Yasin Bozkurt (Ministerie van Defensie)
  • Ronald Heukers (DICTU)
  • Leendert Versluis (Belastingdienst)
  • Peter Sciamanda (Politie)
  • Richard de Klerk (Waterschap Vallei en Veluwe)
  • Eric Brouwer (NORA Beheer, ICTU)
  • Marieke Vos (NORA Beheer, ICTU)
  • Danny Frietman (organisatie iBestuur Congres, Enterprise App Store)
  • Mark Beermann (organisatie iBestuur Congres, Enterprise App Store)

Aangehaakt, maar verhinderd:

  • Gerco Bakker (Koninklijke Bibliotheek)
  • Erwin van Gorkum (HIS/Inkoop)
  • Herriët Heersink (NORA Team, ICTU)
  • Hans Klerken (COA)
  • Petra Mettau (Belastingdienst)
  • Theo Peters (KING)

Opening[bewerken]

Het eerste Overheid Mobility Overleg (OMO) vond plaats in de context van het iBestuur Congres Mobility:De Beleving en werd dan ook geopend door Danny Frietman, een van de organisatoren van het Congres. Daar waar op het bestuurcongres vooral ook ruimte is voor de private partners om hun expertise te laten zien, draait dit overleg om kennisdeling binnen de publieke sector zelf.

Voorstelronde[bewerken]

Uit de voorstelronde van de aanwezigen komen een aantal zaken naar voren:

  • Mobility speelt door de hele publieke sector heen, regionaal bij waterschappen en gemeenten, in het Rijk bij de onderdelen die zich bezig houden met ICT en iOverheid (ICTU, Logius, DICTU, HIS/Inkoop), maar juist ook bij uitvoerders als de Belastingdienst, de Politie en de Inspectiediensten.
  • De aanwezigen kijken vanuit heel verschillende rollen en perspectieven naar het thema Mobility. Zo wordt er gekeken vanuit projectleiders, inkopers, beveiligingsspecialisten, i-beleidsambtenaren en applicatiebeheerders. Dit blijkt een grote meerwaarde te hebben voor de vragen en adviezen die later in de sessie geuit worden.
  • Hoewel veel organisaties al concrete ervaring op hebben gedaan met Mobility is er nog een hoop te leren en samen uit te vinden. Een belangrijk thema is het ondersteunen van de eigen medewerkers in hun werk, met wearables, devices, mobiele apps en andere projecten. Hierbij is een spanningsveld tussen de extra mogelijkheden die Mobility biedt en de veiligheid van gegevensuitwisseling, die voor veel overheidsorganisaties essentieel blijft.

Inleiding onderwerp[bewerken]

Saco Bekius leidt deze bijeenkomst en licht het onderwerp Mobility kort toe. Mobility raakt ons allemaal in de publieke sector en verstoort de manier waarop wij gewend zijn te werken. In dit thema komt een serie aan trends en ontwikkelingen bij elkaar, die bijna niet los van elkaar zijn aan te pakken. Onderstaande plaat, gebaseerd op Gartner, geeft dit visueel weer:


Ook andere parameters kunnen meegegeven worden (maximaal 6 andere), zo lang die niet een is-teken bevatten.

De scope van Mobility is dus enorm, met alle vier hoeken van de plaat in het spel. Voor de overheid is mobility de ingang voor deze “nexus of forces,” hier ontmoet zij burger en bedrijf. Deze focus helpt om resultaat gericht architectuur te bedrijven.

Methode[bewerken]

Kennisdeling over dit onderwerp is daarom cruciaal, of we nu zelf al heel ver zijn of net beginnen. Zoals in een spelletje Mastermind is ook van zogenaamd 'foute' zetten in het begin een hoop te leren. Juist door die grote scope is het zaak de kennisdeling slim vorm te geven. Binnen de bijeenkomsten van het OMO gaan we werken met een aangepaste versie van de Intervisie-methode. Elke bijeenkomst brengt een deelnemende organisatie een casus in met een concrete hulpvraag. De andere deelnemers krijgen eerst de tijd om in tweetallen aanvullende informatieve vragen te bedenken, om een beter beeld te krijgen van de situatie en/of de hulpvraag. Na beantwoording van de belangrijkste vragen formuleren de tweetallen adviezen. Nadat alle adviezen gedeeld zijn geeft de inbrenger aan waar ze het meest aan hebben gehad of wat ze voor concrete vervolgstappen willen zetten.

De methodiek heeft tot doel concrete aanbevelingen los te maken, die de inbrenger van de casus kunnen helpen om 'morgen' aan de slag te gaan. Tegelijk komen door de discussie in tweetallen en de gedeelde vragen nieuwe vraagstukken, discussieonderwerpen en oplossingsrichtingen los, die breder zijn dan de casus alleen. Deelnemers aan het overleg kunnen deze inzichten direct mee naar huis nemen, maar we zoeken ook naar andere vormen om deze issues aansnijdbaar te maken. Zo komt er een themapagina binnen de NORA Mobiele apps, waar vraagstukken besproken en uitgewerkt kunnen worden.

Casus: Sociale Wijkteams bij (samenwerkingsverband) gemeente Nijmegen[bewerken]

Ad Gerrits van de gemeente Nijmegen brengt de eerste casus in: de ondersteuning van sociale wijkteams die de decentralisaties in Nijmegen en acht buurgemeenten handen en voeten proberen te geven. Presentatie casus (PDF, 767 kB)[1] Hij heeft twee concrete hulpvragen:

  1. Wat zou je vanuit de IT-teachnische kant goed kunnen gebruiken om zaken als beveiliging, archivering, privacy en juridische aspecten te borgen? Wat zijn de maatregelen die we 'morgen' kunnen nemen of waar we concreet naar toe kunnen gaan werken?
  2. Hoe ga je met dit soort aspecten om als je in een samenwerkingsverband samen werkt met zeer diverse publieke en private partijen? Zeker als zo'n samenwerking nog grotendeels moet worden opgebouwd, terwijl de ICT tegelijkertijd nodig is?

Op verzoek van Saco proberen de aanwezigen zich te beperken tot adviezen die betrekking hebben op Ads eerste hulpvraag. De tweede vraag is te groot voor een korte sessie. Het is de bedoeling dat we dit aspect in volgende bijeenkomsten beter bekijken. Vragen, adviezen en ervaringen op dit gebied kunnen uiteraard wel al vast verzameld worden, via nora@ictu.nl.

De informatieve vragen en lijst met adviezen is te vinden op pagina OMO casus Sociale Wijkteams. Hier een aantal aspecten die waarschijnlijk in veel Mobility-trajecten van belang zijn:

  • Omdat je nog weinig weet, proven technology nog niet altijd beschikbaar is en er toch nù ondersteuning gevraagd wordt, is een vorm van trial en error noodzakelijk. Hoe breder je je experimenten deelt (key-users, ketenpartners, OMO, private partners), hoe meer informatie ze je opleveren en hoe sneller we collectief richting beproefde oplossingen gaan.
  • Als je in kleine stapjes experimenteert ben je minder tijd en geld kwijt voor je weet of iets werkt. Zorg dat duidelijk is wie in the lead is voor dit kleine stapje (increment), informeer een multidisciplinair team over wat er gebeurt in elke stap en zorg dat zowel gebruikers als ontwikkelaars en specialisten (beveiliging, archief, juridisch etc) weten wat ze kunnen verwachten. Vier ook je successen samen, met nadruk op wat er is geleerd en meegenomen wordt in een volgende stap.
  • Je kunt meerdere experimenten naast elkaar uitvoeren. In Mobile dienen apps elk maar één of twee doelen, zonder dat er een groot systeem achter hangt. Updates, met soms ingrijpende wijzigingen in functionaliteit en interface, worden als normaal beschouwd en zijn snel te realiseren. Door meerdere apps direct in de praktijk te testen kun je zo snel zien wat er succesvol is. Gebruikers zijn direct aangehaakt omdat ze al met de nieuwe apps kunnen werken.
  • Houd bij het experimenteren wel in het oog welke risico's (veiligheid, privacy, juridisch etc) je bereid bent te lopen. Zorg bijvoorbeeld voor two-way identification en encryption als je in de praktijk test (dus met echte data).
  • Zet in op goede samenwerking tussen architecten van alle betrokken organisaties: al vóór de aanbesteding, maar zeker ook in het traject daarna.
  • Een nieuwe manier van werken kan nieuwe wetgeving nodig hebben. Waar je tegen de grenzen van wetten of regels oploopt is het zaak daar samen over te praten en waar dat zinnig lijkt samen politiek draagvlak te zoeken om ze te veranderen.

Evaluatie bijeenkomst[bewerken]

  • Alle aanwezigen geven aan de bijeenkomst zinnig te vinden en ook de volgende bijeenkomst bij te willen wonen. Grootste meerwaarde blijkt de gemeleerdheid van het gezelschap te zijn.
  • De volgende keer zal Saco meer aandacht aan de intake besteden, zodat we meer focus in de behandeling van de casus aan kunnen brengen. Overigens hebben we dan ook meer ruimte voor de behandeling. We hebben dan meer tijd in de bijeenkomst en door bekendheid met de methode zal een en ander dan wat vlotter verlopen.
  • Voor de kennisdeling tussen bijeenkomsten zijn nog geen concrete keuzen gemaakt. Wel komt er ruimte in de NORA-wiki en zal het verslag van deze bijeenkomst ook in de NORA-wiki worden geplaatst.
  • De adviezen en vragen die te ver gingen voor de beantwoording vandaag, maar meer over de samenwerking gingen, kunnen worden opgestuurd naar nora@ictu.nl onder vermelding van OMO, dan worden ze door NORA Beheer verzameld en via de themapagina van OMO toegankelijk gemaakt.

Referenties[bewerken]