NORA online

Uit NORA Online
Versie door Jdirks2 (overleg | bijdragen) op 9 mei 2015 om 01:16 (herontwerp NORA)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opzet in architectuurtaal

Het levensbloed van de NORA zijn de mensen die er mee bezig zijn, hun kennis delen en samen nieuwe ervaring opdoen. Architecten en beleidsmedewerkers in de eOverheid, maar ook bestuurders en lijnmedewerkers die digitale dienstverlening en samenwerking binnen de overheid mee- en mogelijk maken. Dit kennisplatform is er om die kennis te verzamelen en te delen. Elkaar op het spoor te zetten van wat we al hebben en waar je slim hergebruik van kan maken, welke ontwikkelingen spelen en bij wie je meer info daar over kunt verkrijgen. Hier kom je dus niet alleen halen, maar ook brengen. Via de overlegpagina’s, voorstellen voor wijzigingen en door je in te schrijven voor activiteiten binnen thema’s.

De site digitaleoverheid.nl/nora wordt opgezet als tweede ingang tot de kennis van de NORA. Dezelfde kennis wordt op een andere manier verwoord, met een ander doel voor ogen. Digitaleoverheid.nl richt zich meer op bestuursvraagstukken, NORA online richt zich meer op informatievraagstukken. Twee kanten die in de praktijk hand in hand moeten gaan om succesvolle digitale dienstverlening te realiseren. Voor basiskennis over de NORA kun je dan ook op beide pagina’s terecht.


NORA helpt

De NORA is bedoeld als richting gevend en sturend instrument. Het bevat kaders en bestaande afspraken voor het inrichten van de informatiehuishouding van de Nederlandse overheid. Het realiseren van voorzieningen binnen die kaders en afspraken, zorgt er voor dat ze goed samenwerken met andere voorzieningen en dat optimaal hergebruik gemaakt wordt van bestaande oplossingen.

De NORA staat aan het hoofd van een familie van (referentie-)architecturen, waarbij de dochters de moeder verfijnen.

Beleidskaders
NORA dochters
Beheer van de NORA
Binnenhof.jpg
Inhoud van NORA

Naast de beleidskaders omvat de NORA principes, standaarden, bouwstenen en een begrippenkader. Dit zijn de basiselementen waarmee architectuur werkt en voor elk ervan is een overzichtspagina opgenomen met een toelichting van onze inzichten daarin.

Ook zijn diverse thema's (actuele informatievraagstukken e.d.) uitgewerkt in handvatten op operationeel niveau.

Principes
Standaarden
Bouwstenen
Thema's
Wegwijzers2.jpg
Toepassen

NORA wordt bij uitstek gebruikt bij het starten van een project, voor het opstellen van een PSA. Maar ook nog tijdens een project kan een NORA review worden uitgevoerd om te toetsen of het ontwerp van een voorziening afdoende aansluit bij de bestaande informatiehuishouding en digitale infrastructuur van de overheid.

Met name bieden de Afgeleide Principes praktische handvatten voor het ontwerpen van een product of dienst (of een daartoe te gebruiken voorziening). Daarbij geldt de pas-toe-of-leg-uit-aanpak voor de verantwoording van ontwerpkeuzes.

PSA startarchitectuur
NORA review
Help, ik wil ondersteuning!
Potloden op agenda.jpg
  • Demodagen NORA Redesign[bewerken]

    29 april 2024 - Een van de speerpunten van NORA in 2024 is het redesign van NORA Online. Hoewel NORA Online wordt gewaardeerd voor wat er allemaal in staat, is de vindbaarheid en navigatie wel voor verbetering vatbaar. Ook moeten we rekening houden met wat er vanuit wetgeving op ons afkomt aan toegankelijkheidseisen. We vinden het belangrijk onze ideeën en dilemma’s hierover voor te leggen aan onze gebruikers. Voor jullie doen we het tenslotte!

    Daarom organiseren we in de maanden mei, juni, juli en augustus een demodag. Net als bij een sprintreview laten we zien wat de stand van zaken is en leggen we jullie voor waar we tegenaan lopen. Ook het uiteindelijke concept voor het nieuwe uiterlijk leggen we graag aan jullie voor.

    Wil jij meekijken in dit proces en (digitaal) aanwezig zijn tijdens de demodagen? Laat het ons weten via nora@ictu.nl en ontvang een uitnodiging!


  • Geef je organisatie op voor de NORA Meeloopdagen[bewerken]

    29 april 2024 - Wil jij gluren bij de buren? Benieuwd hoe architecten van andere organisaties kijken naar jouw organisatie en manier van werken? Of zij zelf ook te maken hebben met de vraagstukken waar jij tegenaan loopt? En hoe jouw organisatie daarvan kan leren? Geef jouw organisatie dan op voor de Meeloopdagen NORA Familie!

    Zoals aangekondigd tijdens de NORA Gebruikersraad van begin april, organiseert NORA in oktober 2024 voor de eerste keer de NORA Meeloopdagen. Tijdens een Meeloopdag loopt de architect van de ene organisatie letterlijk een dag(deel) mee met een collega uit een andere organisatie en vice versa. De Meeloopdagen zijn bedoeld voor architecten die bij de overheid werken en nieuwsgierig zijn naar hoe er bij een andere organisatie wordt gewerkt. Het doel is ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en inspiratie op te doen. Ook kunnen er mooie samenwerkingen ontstaan.

    Is jouw organisatie bereid iemand voor een bezoek van een dag te ontvangen en mee te laten lopen tijdens afspraken en dagelijkse werkzaamheden? Geef je dan op! Mail de naam van je organisatie / afdeling naar NORA. Wij publiceren de namen van de meewerkende organisaties op NORA Online. Ook berichten we hierover op social media en in bijeenkomsten. Architecten die het leuk vinden een kijkje in jouw keuken te nemen, kunnen NORA dan laten weten waar ze graag eens langs willen komen. Wij brengen jullie dan met elkaar in contact.

    Wil je je organisatie opgeven of heb je nog vragen? Mail dan naar nora@ictu.nl