NORA online

Uit NORA Online
Versie door Jdirks2 (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2015 om 10:55 (sync uit ontwikkelomgeving)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opzet in architectuurtaal

Dit kennisplatform van NORA is voor iedereen die zich bezig houdt met de architectuur en inrichting van de dienstverlening van de Nederlandse overheid. Doel is om met elkaar kennis en ervaringen te delen. Elkaar op het spoor te zetten van wat we al hebben en waar je slim hergebruik van kan maken, welke ontwikkelingen spelen en bij wie je meer info daar over kunt verkrijgen.
Kortom: een praktisch instrument waar je veel voordeel van kunt hebben !


NORA helpt

De NORA is bedoeld als richting gevend en sturend instrument. Het bevat kaders en bestaande afspraken voor het inrichten van de informatiehuishouding van de Nederlandse overheid. Het realiseren van voorzieningen binnen die kaders en afspraken, zorgt er voor dat ze goed samenwerken met andere voorzieningen en dat optimaal hergebruik gemaakt wordt van bestaande oplossingen.

De NORA staat aan het hoofd van een familie van (referentie-)architecturen, waarbij de dochters de moeder verfijnen.

Beleidskaders
NORA dochters
Beheer van de NORA
Binnenhof.jpg
Inhoud van NORA

Naast de beleidskaders omvat de NORA principes, standaarden, bouwstenen en een begrippenkader. Dit zijn de basiselementen waarmee architectuur werkt en voor elk ervan is een overzichtspagina opgenomen met een toelichting van onze inzichten daarin.

Ook zijn diverse thema's (actuele informatievraagstukken e.d.) uitgewerkt in handvatten op operationeel niveau.

Principes
Standaarden
Bouwstenen
Thema's
Wegwijzers2.jpg
Toepassen

NORA wordt bij uitstek gebruikt bij het starten van een project, voor het opstellen van een PSA. Maar ook nog tijdens een project kan een NORA review worden uitgevoerd om te toetsen of het ontwerp van een voorziening afdoende aansluit bij de bestaande informatiehuishouding en digitale infrastructuur van de overheid.

Met name bieden de Afgeleide Principes praktische handvatten voor het ontwerpen van een product of dienst (of een daartoe te gebruiken voorziening). Daarbij geldt de pas-toe-of-leg-uit-aanpak voor de verantwoording van ontwerpkeuzes.

PSA startarchitectuur
NORA review
Help, ik wil ondersteuning!
Potloden op agenda.jpg
  • Review architectuur-uitwerking Interactie Digitale Overheid 2030 (MIDO)[bewerken]

    3 mei 2024 - De afgelopen periode is de ‘Architectuur Digitale Overheid 2030’ uitgewerkt. Dit is een document voor deels bestuurders en deels architecten. Bureau MIDO en architecten van een brede groep overheidsorganisaties concretiseren dit per domein (Toegang, Interactie, Gegevensuitwisseling en Infrastructuur). Het domein Interactie is nu uitgewerkt in een document “20240501 Uitwerking Architectuur Interactie v0.5.pdf”. Op maandag 13 mei van 15:00 uur tot 16.30 uur wordt dit document in een online presentatie toegelicht.

    Wil jij meehelpen met een review van het document over het domein Interactie? Of de online presentatie bijwonen? Neem dan contact op met bureau MIDO. De deadline voor de review is op 21 mei a.s.

    Vervolg

    De verwerking van de reviewopmerkingen moet leiden tot de eerste versie van de domeinarchitectuur die exclusief de laatste twee hoofdstukken aan de Architectuurraad wordt voorgelegd. De uitwerking van de laatste twee hoofdstukken zal in een volgende versie opnieuw ter review worden aangeboden.

    Dit is ook een begin voor een op architectuur gebaseerde programmering van de ontwikkelingen in de digitale overheid. De bedoeling is het document periodiek te actualiseren waarbij nieuwe versies van de Architectuur Digitale Overheid, de inzichten van de architectuurwerkgroepen en andere ontwikkelingen worden verwerkt. Nieuwe inzichten in het document zullen omgekeerd in de Architectuur Digitale Overheid worden verwerkt.


  • Data demodagen NORA Redesign bekend[bewerken]

    2 mei 2024 - Bij het Redesign van NORA Online willen wij de gebruikers ervan zoveel mogelijk betrekken. Wij hebben een gebruikersonderzoek gedaan en toetsen op dit moment de opgehaalde behoeften. Vervolgens leggen wij de dilemma's die we daarbij tegenkomen graag voor aan onze gebruikers. Daarom organiseren we in de maanden mei, juni, juli en augustus een viertal demodagen. Deze vinden plaats op:

    • Dinsdag 28 mei 14-14.45 uur
    • Dinsdag 25 juni 14-14.45 uur
    • Dinsdag 30 juli 14-14.45 uur
    • Dinsdag 27 augustus 14-14.45 uur

    Heb jij je hiervoor nog niet opgegeven, maar wil je er wel graag bijzijn? Stuur dan een mailtje naar nora@ictu.nl en je ontvangt een uitnodiging.